2011 m. gruodžio 31 d., šeštadienis

Kalėdinis džiovintų vaisių pyragas

Žinau kad jau praėjo Kalėdos ir jau naujųjų metų išvakarės, tačiau tik dabar prisiruošiau įkelti receptuką :) Na nieko, jis pravers kitais metais :)
Na o štai ir jis, ilgai lauktas (net du mėnesius) ir nepaprastai skanus Kalėdinis džiovintų vaisių ir riešutų pyragas :)

Na o jo gamybai reikės:
225 g sviesto;
200 g rudojo cukraus;
5 maži kiaušiniai (arba 4 dideli);
2 stiklinės miltų;
1/2 a. š. kepimo miltelių;
1 a. š. cinamono (nebūtinai);
1 citrinos nutarkuota žievelė ir sultys;
1 apelsino nutarkuota žievelė ir sultys;
apie 1.2 kg įvairių džiovintų vaisių ir uogų (dėjau razinas (šviesias ir tamsias), slyvas, abrikosus, vyšnias, datules); puikiai tiktų ir kiti džiovinti vaisiai;
apie 300 g riešutų (dėjau migdolus);
brendžio.

Taigi iš pradžių pasmulkti džiovintus vaisius ir migdolus (ne tik nelabai smulkiai, turėtų būti stambesni) ir užpilti apie 150 ml brendžio ir palikti sandariam inde per naktį.
Kambario temperatūros sviestą išsukti su cukrumi. Po vieną mušti kiaušinius ir vis sukti sukti ar plakti su mikseriu. Supilti citrinos ir apelsino sultis, nutarkuotas žieveles. Suberti kartu sumaišytus miltus, kepimo miltelius ir cinamoną. Viską gerai išmaišyti. Berti smulkintus brendyje išmirkusius vaisius ir riešutus (jei liko brendžio kartu supilti ir jį) bei vėl gerai išmaišyti.
Orkaitę įkaitinti iki 140-160° C temperatūros. Kepimo skardą (naudojau apvalią 26 cm skersmens) iškloti kepimo popieriumi ir supilti tešlą, kepti apie 1,5 val. (man to visiškai pakako). Jei viršus smarkiai ruduoja, nuleisti pyragą kiek žemiau ir pridengti folija.

Iškepus leisti visiškai ataušti (man aušo per visą naktį ir dar kitą dieną, tada sandariai suvynioti į foliją, dėti į maišelį ir 2 mėnesius (mažiausiai 2 savaites) brandinti tolimame, niekam nepasiekiamame, neužmatomame kampe (tikrai nereikia kišti į šaldytuvą.
Man vis knietėdavo tuos du mėnesius pasižiūrėti kaip ten tas išsvajotasis pyragas todėl vis įkišdavau nosį :)
Tiesa tie du mėnesiai slinko labai ilgai ir vis užmačius suvyniotą pyragą vis norėdavosi paragauti, tačiau išlaukiau ir rezultatas turiu pasakyti tiesiog nuostabus!!!!! Tikrai verta laukti šio pyrago taip ilgai. Kitais metais jis vėl būtinai bus kepamas mano namuose ir saugiai lauks Kalėdų ryto :)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą