Žinau kad jau praėjo Kalėdos ir jau naujųjų metų išvakarės, tačiau tik dabar prisiruošiau įkelti receptuką :) Na nieko, jis pravers kitais metais :)
Na o štai ir jis, ilgai lauktas (net du mėnesius) ir nepaprastai skanus Kalėdinis džiovintų vaisių ir riešutų pyragas :)
Na o jo gamybai reikės:
225 g sviesto;
200 g rudojo cukraus;
5 maži kiaušiniai (arba 4 dideli);
2 stiklinės miltų;
1/2 a. š. kepimo miltelių;
1 a. š. cinamono (nebūtinai);
1 citrinos nutarkuota žievelė ir sultys;
1 apelsino nutarkuota žievelė ir sultys;
apie 1.2 kg įvairių džiovintų vaisių ir uogų (dėjau razinas (šviesias ir tamsias), slyvas, abrikosus, vyšnias, datules); puikiai tiktų ir kiti džiovinti vaisiai;
apie 300 g riešutų (dėjau migdolus);
brendžio.
Taigi iš pradžių pasmulkti džiovintus vaisius ir migdolus (ne tik nelabai smulkiai, turėtų būti stambesni) ir užpilti apie 150 ml brendžio ir palikti sandariam inde per naktį.
Kambario temperatūros sviestą išsukti su cukrumi. Po vieną mušti kiaušinius ir vis sukti sukti ar plakti su mikseriu. Supilti citrinos ir apelsino sultis, nutarkuotas žieveles. Suberti kartu sumaišytus miltus, kepimo miltelius ir cinamoną. Viską gerai išmaišyti. Berti smulkintus brendyje išmirkusius vaisius ir riešutus (jei liko brendžio kartu supilti ir jį) bei vėl gerai išmaišyti.
Orkaitę įkaitinti iki 140-160° C temperatūros. Kepimo skardą (naudojau apvalią 26 cm skersmens) iškloti kepimo popieriumi ir supilti tešlą, kepti apie 1,5 val. (man to visiškai pakako). Jei viršus smarkiai ruduoja, nuleisti pyragą kiek žemiau ir pridengti folija.
Iškepus leisti visiškai ataušti (man aušo per visą naktį ir dar kitą dieną, tada sandariai suvynioti į foliją, dėti į maišelį ir 2 mėnesius (mažiausiai 2 savaites) brandinti tolimame, niekam nepasiekiamame, neužmatomame kampe (tikrai nereikia kišti į šaldytuvą.
Man vis knietėdavo tuos du mėnesius pasižiūrėti kaip ten tas išsvajotasis pyragas todėl vis įkišdavau nosį :)
Tiesa tie du mėnesiai slinko labai ilgai ir vis užmačius suvyniotą pyragą vis norėdavosi paragauti, tačiau išlaukiau ir rezultatas turiu pasakyti tiesiog nuostabus!!!!! Tikrai verta laukti šio pyrago taip ilgai. Kitais metais jis vėl būtinai bus kepamas mano namuose ir saugiai lauks Kalėdų ryto :)
2011 m. gruodžio 31 d., šeštadienis
2011 m. gruodžio 21 d., trečiadienis
Kalėdiniai meduoliai
Na štai atėjo eilė ir Kalėdinių meduolių kepimui :)
Šiems meduoliams prireiks:
2 st. miltų (1 stiklinė - 250 ml)
2/3 st. medaus
2/3 st. cukraus
2 kiaušiniai
1 nubrauktas arb. šaukštelis sodos
1 citrinos nutarkuota žievelė
1 šaukštas prieskonių meduoliams (naudojau Kotanyi)
Miltų pabarstymui
Glajui:
1 kiaušinio baltymas
~120-150 g miltelinio cukraus
truputis citrinos sulčių
pabarstukų (aguonos,kakava ir visokie kitokie)
Cukrų ir medų ištirpinti aukštame puode, įberti sodą ir pamaišyti. Masė padidės kelis kartus. Nukaisti nuo ugnies, porą minučių praaušinti ir įmušti po vieną kiaušinius, visą laiką intensyviai maišant.
Medaus masę sumaišyti su miltais, prieskoniais ir citrinos žievele.
Tešlą laikyti šaldytuve vieną parą (bet laisvai galima ir ilgiau)
Įkaitinti orkaitę iki 180°C.
Plonai iškočioti, išspausti ir kepti maždaug 8-10 minučių
Sausainius aušinti ant grotelių. Ataušusius dekoruoti glajumi.
Na man aišku kaip pirmą kartą dekoruojant išėjo nelabai kaip, bet ir sakyčiau ne per blogiausiai :) Svarbiausiai kad išėjo labai skanūs ir traškūs meduoliai :)
Šaltinis: http://zaidziamevirtuve.blogspot.com/2011/11/kalediniai-meduoliai-2011.html
Šiems meduoliams prireiks:
2 st. miltų (1 stiklinė - 250 ml)
2/3 st. medaus
2/3 st. cukraus
2 kiaušiniai
1 nubrauktas arb. šaukštelis sodos
1 citrinos nutarkuota žievelė
1 šaukštas prieskonių meduoliams (naudojau Kotanyi)
Miltų pabarstymui
Glajui:
1 kiaušinio baltymas
~120-150 g miltelinio cukraus
truputis citrinos sulčių
pabarstukų (aguonos,kakava ir visokie kitokie)
Cukrų ir medų ištirpinti aukštame puode, įberti sodą ir pamaišyti. Masė padidės kelis kartus. Nukaisti nuo ugnies, porą minučių praaušinti ir įmušti po vieną kiaušinius, visą laiką intensyviai maišant.
Medaus masę sumaišyti su miltais, prieskoniais ir citrinos žievele.
Tešlą laikyti šaldytuve vieną parą (bet laisvai galima ir ilgiau)
Įkaitinti orkaitę iki 180°C.
Plonai iškočioti, išspausti ir kepti maždaug 8-10 minučių
Sausainius aušinti ant grotelių. Ataušusius dekoruoti glajumi.
Na man aišku kaip pirmą kartą dekoruojant išėjo nelabai kaip, bet ir sakyčiau ne per blogiausiai :) Svarbiausiai kad išėjo labai skanūs ir traškūs meduoliai :)
Šaltinis: http://zaidziamevirtuve.blogspot.com/2011/11/kalediniai-meduoliai-2011.html
2011 m. gruodžio 18 d., sekmadienis
Imbieriniai sausainiai
Na štai pagaliau ir išmušė imbierinių sausainių kepimo akimirka :) Gal porą savaičių vis galvojau pagal kokį receptą juos kepti, taigi šie modifikuoti gal pagal kokius keturis skirtingus receptus ir tikrai išėjo fantastiški. O koks kvapas namuose buvo juos kepant :) tiesa ir dabar stovi ant stalo ir vilioja kvapais :) reiks dėti kur giliau, kad liktų dovanėlėms. Tikrai rekomenduoju ir jum juos išsikepti. Na o jiems prireiks:
125 g sviesto
3 šaukštai grietinėlės
3 kupini valgomieji šaukštai medaus
150 g rudojo cukraus
1,5 šaukšteli0 cinamono
1 šaukštelis imbiero malto
1 šaukštelis kardamono
1 šaukštelis muskato
375 g miltų
1 šaukštelio kepimo miltelių
Sviestą, cukrų, grietinėlę, medų ir visus prieskonius sudėkite į puodą ir ant mažos ugnies kaitinkite, kol ištirps. Ištirpinę nuimkite nuo ugnies.
Miltus sumaišykite su kepimo milteliais.
Miltus pilkite į skystą masę ir viską išmaišykite, kol pasidarys minkšta, minkoma tešla. Ją trumpai pakočiokite. Tešla bus minkšta, lipnoka ir šilta, ją suvoliojame į vieną gumulą, vyniojam į celofaną ir dedam į šaldytuvą. Aš laikiau per naktį o ryte prieš kočiojant palaikiau apie porą valandų kambario temperatūroje kad būtų lengviau kočioti.
Tešlą kočiokite kuo ploniau, kadangi imbieriniai sausainiukai skaniausi kuo plonesni, ir spauskite norimas formeles.
Beja kai jau pradėsite kočioti tešlą, įjunkite orkaitę iki 180 C ir kepkite 10 - 12 minučių, tik ne ilgiau nes kitaip jie sudegs, taigi stebėkite :)
Mmmmm...nepakartojamai skanūs ir kvapnūs sausainiai!!!! Gaila, kad Kalėdos būna tik kartą per metus :) Bet manau aš juos kepsiu ne tik kalėdoms, nes tas priekonių skonis ir aromatas toks fantastiškas....
2011 m. gruodžio 17 d., šeštadienis
Kakavinis varškės pyragas su ananasais
Šiandien ryte nubudus ir išgėrus puodelį nuostabiai kvapnios žalios arbatos užsinorėjau kažko skanaus, taigi atsidariau šaldytuvą ir iškepiau burnoje tirpstantį kakavinį varškės pyragą su ananasais (jį beja jau seniai buvau nusižiūrėjusi pas Astą iš Saulėtos virtuvės), tik aš į jį dar idėjau ananasų. Ačiū Astai.
Jei ir jūs norite pasmaguriauti šiam skanėstui Jum reikės:
Tešlai:
300 g miltų
200 g cukraus
200 g sviesto
2 valg.š. kakavos
1 arb.š. kepimo miltelių
1 kiaušinis
Varškės įdarui:
500 g varškės (naudojau "President", bet galit naudoti ir kitokią)
100 g cukraus
170 g grietinės
50 g krakmolo
4 kiaušiniai
Ananasų (naudojau šviežius, bet galit naudoti ir konservuotus, tik prieš dėdamos į pyragą gerai nusausinkit)
Sviestą ištirpinti. Jam ataušus, įmušti kiaušinį, supilti cukrų ir plakti, kol cukrus ištirps. Suberti miltus, kakavą, kepimo miltelius ir masę gerai išmaišyti, išminkyti iki vientisos, lygios tešlos. Gautą tešlą padalinti į dvi maždayg lygias dalis, suvynioti į maistinę plėvelę ir įdėti valandai į šaldiklį.
Kol tešla ilsisi šaldiklyje pasiruošiam pyrago įdarą. Varškę su grietine pertrinti iki visiškai lygios masės, sudėti krakmolą ir gerai išmaišyti. Atskirai išplakti kiaušinius su cukrumi, kol cukrus ištirps, ir supilti į varškės masę. Dar kartą gerai permaišyti ir sudėti pjaustytus ananasus ir dar kartą išmaišyti.
Vieną tešlos dalį sutarkuoti burokine tarka į kepimo popieriumi ištiestą kepimo indą (aš naudojau 24 x 24 cm dydžio). Tuomet tolygiai užpilti varškės įdarą, o ant viršaus – užtarkuoti antrąją dalį tešlos. Kepti iki 180 C temperatūros įkaitintoje orkaitėje maždaug 60 minučių.
Skanaus ;)
Jei ir jūs norite pasmaguriauti šiam skanėstui Jum reikės:
Tešlai:
300 g miltų
200 g cukraus
200 g sviesto
2 valg.š. kakavos
1 arb.š. kepimo miltelių
1 kiaušinis
Varškės įdarui:
500 g varškės (naudojau "President", bet galit naudoti ir kitokią)
100 g cukraus
170 g grietinės
50 g krakmolo
4 kiaušiniai
Ananasų (naudojau šviežius, bet galit naudoti ir konservuotus, tik prieš dėdamos į pyragą gerai nusausinkit)
Sviestą ištirpinti. Jam ataušus, įmušti kiaušinį, supilti cukrų ir plakti, kol cukrus ištirps. Suberti miltus, kakavą, kepimo miltelius ir masę gerai išmaišyti, išminkyti iki vientisos, lygios tešlos. Gautą tešlą padalinti į dvi maždayg lygias dalis, suvynioti į maistinę plėvelę ir įdėti valandai į šaldiklį.
Kol tešla ilsisi šaldiklyje pasiruošiam pyrago įdarą. Varškę su grietine pertrinti iki visiškai lygios masės, sudėti krakmolą ir gerai išmaišyti. Atskirai išplakti kiaušinius su cukrumi, kol cukrus ištirps, ir supilti į varškės masę. Dar kartą gerai permaišyti ir sudėti pjaustytus ananasus ir dar kartą išmaišyti.
Vieną tešlos dalį sutarkuoti burokine tarka į kepimo popieriumi ištiestą kepimo indą (aš naudojau 24 x 24 cm dydžio). Tuomet tolygiai užpilti varškės įdarą, o ant viršaus – užtarkuoti antrąją dalį tešlos. Kepti iki 180 C temperatūros įkaitintoje orkaitėje maždaug 60 minučių.
Skanaus ;)
“Kalėdų senelis slapukas” atkeliavo!!!!
Noriu pasigirti, kad pas mane jau atkeliavo Kalėdų senelis slapukas :) Šią nuostabią akciją suorganizavo Viktorija iš "Receptų medis". Be galo didelis jai ačiū ir tikiuosi kad kitais metais vėl bus tokia pati nuostabi akcija!!!!
Negaliu neparodyti tai ką gavau iš Kalėdų senelio slapuko :))) štai kokios nuostabios dovanos sulaukiau:
Tai nuostabios keksiukų formelės (mmmmm...jau jaučiu keksiukų skonį kurie bus nuolatos kepami šioje formelėje), šiltame piene mirkomas šokoladas ir dieviško skonio skrudintų migdolų arbata. Nepakartojama dovana!!!! Esu be galo maloniai nustebinta. Ir svarbiausia kad šios Senelio dovanos atkeliavo net iš Liuksemburgo!!!
Didžiausias ir nuoširdžiausias AČIŪ mano slaptajam Kalėdų seneliui Giedrei iš "Citrina ir bulvė" Giedre dar kartą didelis didelis ačiū už nuostabią staigmeną :)
Na o aš bėgu puošti namų ir kepti imbierinių sausainiukų. Mmmmm... jau greitai namai kvepės cinamonu, imbieru, žaliaskare eglute. Ech...kaip aš laukiu kalėdų :)VISUS SU ARTĖJANČIOM ŠVENTĖM.
Na o čia mano pirmoji namų kalėdinė dekoracija :)
Negaliu neparodyti tai ką gavau iš Kalėdų senelio slapuko :))) štai kokios nuostabios dovanos sulaukiau:
Tai nuostabios keksiukų formelės (mmmmm...jau jaučiu keksiukų skonį kurie bus nuolatos kepami šioje formelėje), šiltame piene mirkomas šokoladas ir dieviško skonio skrudintų migdolų arbata. Nepakartojama dovana!!!! Esu be galo maloniai nustebinta. Ir svarbiausia kad šios Senelio dovanos atkeliavo net iš Liuksemburgo!!!
Didžiausias ir nuoširdžiausias AČIŪ mano slaptajam Kalėdų seneliui Giedrei iš "Citrina ir bulvė" Giedre dar kartą didelis didelis ačiū už nuostabią staigmeną :)
Na o aš bėgu puošti namų ir kepti imbierinių sausainiukų. Mmmmm... jau greitai namai kvepės cinamonu, imbieru, žaliaskare eglute. Ech...kaip aš laukiu kalėdų :)VISUS SU ARTĖJANČIOM ŠVENTĖM.
Na o čia mano pirmoji namų kalėdinė dekoracija :)
2011 m. lapkričio 29 d., antradienis
Sausainiai su linų sėmenimis
Kažkaip grižau vakar po darbo ir užsinorėjau kokių nors sausainiukų :) Į parduotuvę eiti jau tingejau nes buvo jau gana vėlokai, taigi nusprendžiau išssikepti iš to ką rasiu namuose. Pasakysiu atvirai, kepdama šiuos sausainius galvojau kad susimausiu :) bet ką jūs galvojate? Išėjo fantastiškai skanūs sausainėliai. Valgydama dar ant viršaus užbarsčiau cukraus pudros ir su vakariniu arbatos puodeliu jie tiesiog dieviškai tirpo burnoje:)
Atsiprašau kad nuotraukos nelabai kokybiškos, nes fotografavau jau vėlai vakare ir su telefonu, bet gal šį kartą jau atleisite :) Ir dar beja, padariau šiandien klaidą, kad atsinešiau jų į darbą....jų tiesiog neliko per kelias akimirkas!! :D
Taigi šiems sausainėliams reikės:
200 g. sviesto;
100 g. cukraus;
1 kiaušinio;
2 - 2,5 stiklinės miltų;
žiuspnelis druskos;
100 g. linų sėmenų.
Taigi kambario temperatūros sviestą išplakame su cukrumi, įmušame kiaušinį, žiupsnelį druskos, suberiame linų sėmenis, miltus ir užminkome tešlą. Tešlą dedame geram pusvalandžiui į šaldytuvą kad atšaltų.
Atvėsusią tešlą iškočiojame ir darome kokių tik širdis geidžia formų sausainėlius. Juos kepame 180 laipsnių orkaitėje apie 15 - 20 minučių, žiūrėkite kad nesusviltų.
Štai ir viskas, skanaus ;)Tikrai superiniai sausainėliai :)
2011 m. lapkričio 27 d., sekmadienis
Bananų pyragas su vaniliniu pudingu
Nežinau keliuose bloguose mačiau šito pyrago receptus ir vis knietėjo jį iškepti, o kadangi namuose radau bananų, kuriuos jau buvo pats metas suvartoti, ėmiau ir prisiruošiau jį iškepti :) Ir tikrai likau labai patenkinta, visi ragavusieji labai gyrė :)
Nuostabus pyragiukas, lengvas, nesaldus, gaivaus skonio! Tikrai rekomenduoju ;)Tik manau, kad sekantį kartą tešlos padą darysiu mažesnį (iš mažesnio kiekio produktų).
Na o šiam skanėstui 24 cm atsegamoje formoje mums reikės:
Miltai 2 st.
Sviestas 160 g.
Cukrus 6 v.š. ir dar 4 v.š. kremui
Kepimo milteliai 2 a.š.
Kiaušiniai 2 vnt. (tryniai)
Bananai 4 vnt.
Pudingas vanilinis 2 pak. (naudojau Dr.Oetker)
Šokolado papuošimui, nors puošti galit kaip norit.
Pienas 900 ml
Pyrago pagrindui išlydykite sviestą (tinka ir margarinas kepiniams, į jį įmaišome miltus, kepimo miltelius, cukrų (6 valgomuosius šaukštus) ir trynius. Suminkome tešlą, ją išklojame formą suformuodami bortelius ir dedame į šaldytuvą kokiom 15 min kol įkais orkaitė iki 180 laipsnių. Ant atšaldytos tešlos dedame foliją ir pilame pupeles ar ką nors kita kad prislėgtume padą, dedame į orkaitę ir kepame 10 min., po 10 min. nuimame pupeles ir foliją ir dar pakepame apie 15 min., kol padas iškepa. Iškepusį padą visiškai atvėsiname.
Kol padas vėsta susipaustome bananus ir išsiverdame pudingą. Pudingą verdame pagal esančią instrukciją esančią ant pudingo pakelio.
Ant atvėsusio pagrindo dedame supjaustytus bananus ir supilame pravėsusį išvirusį pudingą. Viską dedame į šaldytuvą. Geriausiai palaikyti šaldytuve per naktį, na o iš ryto papuošiame pyragą, šį kartą aš užtarkavau šokolado. Ir skanaus ;)
Nuostabus pyragiukas, lengvas, nesaldus, gaivaus skonio! Tikrai rekomenduoju ;)Tik manau, kad sekantį kartą tešlos padą darysiu mažesnį (iš mažesnio kiekio produktų).
Na o šiam skanėstui 24 cm atsegamoje formoje mums reikės:
Miltai 2 st.
Sviestas 160 g.
Cukrus 6 v.š. ir dar 4 v.š. kremui
Kepimo milteliai 2 a.š.
Kiaušiniai 2 vnt. (tryniai)
Bananai 4 vnt.
Pudingas vanilinis 2 pak. (naudojau Dr.Oetker)
Šokolado papuošimui, nors puošti galit kaip norit.
Pienas 900 ml
Pyrago pagrindui išlydykite sviestą (tinka ir margarinas kepiniams, į jį įmaišome miltus, kepimo miltelius, cukrų (6 valgomuosius šaukštus) ir trynius. Suminkome tešlą, ją išklojame formą suformuodami bortelius ir dedame į šaldytuvą kokiom 15 min kol įkais orkaitė iki 180 laipsnių. Ant atšaldytos tešlos dedame foliją ir pilame pupeles ar ką nors kita kad prislėgtume padą, dedame į orkaitę ir kepame 10 min., po 10 min. nuimame pupeles ir foliją ir dar pakepame apie 15 min., kol padas iškepa. Iškepusį padą visiškai atvėsiname.
Kol padas vėsta susipaustome bananus ir išsiverdame pudingą. Pudingą verdame pagal esančią instrukciją esančią ant pudingo pakelio.
Ant atvėsusio pagrindo dedame supjaustytus bananus ir supilame pravėsusį išvirusį pudingą. Viską dedame į šaldytuvą. Geriausiai palaikyti šaldytuve per naktį, na o iš ryto papuošiame pyragą, šį kartą aš užtarkavau šokolado. Ir skanaus ;)
Užsisakykite:
Pranešimai (Atom)