2012 m. sausio 28 d., šeštadienis
Riešutinis pyragas
Labai labai ačiū Aguonėlei už šio nuostabaus pyrago receptą. Jis netgi ir man nemėgstančiai medaus labai labai labai labai patiko ir nuo šiol bus dažnas svečias ant mano stalo. Jis tikrai nuostabus :)
Na o jam išsikepti reikės:
Tešlai:
350 gr. miltų
200 gr. sviesto
100 gr. cukraus
1 didelio kiaušinio
1 arb. šaukštelio vanilinio cukraus
Riešutų įdarui:
200 gr. graikiškų riešutų (aš daudojau apie 140 gr. migdolų ir 60 gr. graikinių)
50 gr. razinų (jų galite ir nedėti jei nenorite)
150 gr. cukraus
2 valgomieji šaukštai medaus
2 valgomieji šaukštai pieno
0,5 abr. šaukštelio cinamono (galite ir nedėti,man tiesiog buvo skaniau :))
0,5 arb. šakštelio muskato (irgi galite nedėti jei nenorite)
Imamės gamybos :)
Iš tešlai skirtų produktų susiminkome tešlą (aš naudojau kambario temperatūros sviestą supjaustytą gabaliukais ir visus ingredientus gerai išminkiau rankomis). Kol ruošime įdarą tešlą laikome šaldytuve.
Riešutiniam įdarui puode ištirpdome medų su cukrumi, dedame riešutus,razinas ir priekonius bei pieną, šiek tiek viską karamelizuojame (t.y. paverdame).
Dabar jau imame tešlą, 3/4 plonai iškočiojame ir dedame į kepimo formą (geriausiai išimamu dugnu, aš naudojau apvalią 26 cm., padarome kokio centimetro bortelius. Nat tešlos pilame riešutų įdarą ir viršų uždengiama likusia iškočiota tešla).
Kepame iki 180 laipsnių orkaitėje apie 60 min.
Iškepusį pyragą labai gerai atvėsiname (nes tuo metu įdaras pilnai sustingsta į nepakartojamai skanią karamelę) ir viršų pabarstome cukraus pudra.
Skanaus ;)Mmmm... nuostabaus skonio pyragais su karamelinių riešutų įdaru :)
2012 m. sausio 15 d., sekmadienis
Kakaviniai keksiukai su kondensuotu pienu
Kaip ir visada sekmadieniais norisi kažko skanaus ir saldaus, tad ne išimtis buvo ir šis sekmadienis:) Taigi šio sekmadienio skanumynas Kakaviniai keksiukai su kondensuotu pienu. Nuodėmingai gardūs :)
Išsikepti šiem keksiukam (išeina apie 20 keksiukų) reikės labai ne daug produktų o ir jų gamyba be galo paprasta, taigi jiem reikės:
1 indelio saldinto kondensuoto pieno;
120 gr. miltų;
80 gr. kakavos;
2 kiaušinių;
1 su kaupu arbatinio šaukštelio kepimo miltelių;
aš į tešlą dar įbėriau aguonų ir keksiukų viršų apibarsčiau migdolų drožlėm (bet tikrai nebūtina)
Išplakame kiaušinius, į juos supilame kondensuotą pieną, viską gerai išmaišome.
Miltus sumaišome su kakava ir kepimo milteliais ir dedame į kiaušinių ir kondensuoto pieno masę. Viską gerai išmaišome. Tešla užpildome 3/4 keksiukų formeles ir kepame 190 laipsnių orkaitėje apie 20-25 min. Tik neperkepkite, kad keksiukai neišeitų sausi. Štai ir viskas :)
Tikrai be galo skanūs ir labai paprastai gaminami keksiukai :)
Skanaus ;)
Išsikepti šiem keksiukam (išeina apie 20 keksiukų) reikės labai ne daug produktų o ir jų gamyba be galo paprasta, taigi jiem reikės:
1 indelio saldinto kondensuoto pieno;
120 gr. miltų;
80 gr. kakavos;
2 kiaušinių;
1 su kaupu arbatinio šaukštelio kepimo miltelių;
aš į tešlą dar įbėriau aguonų ir keksiukų viršų apibarsčiau migdolų drožlėm (bet tikrai nebūtina)
Išplakame kiaušinius, į juos supilame kondensuotą pieną, viską gerai išmaišome.
Miltus sumaišome su kakava ir kepimo milteliais ir dedame į kiaušinių ir kondensuoto pieno masę. Viską gerai išmaišome. Tešla užpildome 3/4 keksiukų formeles ir kepame 190 laipsnių orkaitėje apie 20-25 min. Tik neperkepkite, kad keksiukai neišeitų sausi. Štai ir viskas :)
Tikrai be galo skanūs ir labai paprastai gaminami keksiukai :)
Skanaus ;)
2012 m. sausio 14 d., šeštadienis
Česnakinės bandelės su sūriu
Ryte prabudus taip norėjosi šviežių ir dar šiltai garuojančių bandelių, bet iki parduotuvės kulniuoti tingėjosi (nors ji ir visai šalia :) ), tad nieko nelaukus nusprendžiau jų išsikepti pati ir jau po valandėlės mėgavausi puikiomis šiltomis ir be galo skaniai kvepiančiomis bandelėmis :)
Taigi 10 tokių bandelių reikės:
250 gr. miltų;
125 ml. šilto vandens;
1,5 arb. šaukštelio sausų mielių;
6 skiltelių česnako;
50 gr. fermentinio sūrio (aš šį kartą naudojau Džiugą, jis tiko dar geriau nei paprastas fermentinis);
1 valgomojo šaukšto cukraus;
1 nubraukto arbatinio šaukštelio druskos;
1 valgomojo šaukšto aliejaus;
kiaušinio ir sezamo sėklų bandelių viršuj
Iš pradžių pilame į dubenį sausas mieles ir cukrų, visa tai užpilame šiltu vandeniu ir paliekame 10 min. kad mielės suputotų. Išspaudžiame į mieles česnaką. Tuomet miltus sumaišome su nubrauktu arbatiniu šaukšteliu druskos ir persijojame į mieles. Tešlą paminkome apie 10 min., tuomet supilame 1 valgomąjį šaukštą aliejaus ir dar kartą gerai išminkome. Tešlą paliekame pakilti šiltai apie valandą pakilti (aš kadangi labai norėjau bandelių ir tingėjau tiek laukti tai tešlą kildinau šiltoje orkaitėje praviromis durelėmis).
Į dvigubai pakilusią tešlą suberiame smulkiai sutarkuotą sūrį ir dar kartą išminkome. Tešlą padaliname į 10 gabalėlių ir iš kiekvieno iš jų išvoliojame volelį kurį susukame į mazgelį. Dedame dar kur nors šiltai 40 min. pakilti (aš vėl gi kildinau vos šiltoje orkaitėje, nes jau seilės varvėjo kaip norėjosi bandelių :)).
Pakilusias bandeles ištepame išplaktu kiaušiniu, pabarstome sezamo sėklomis ir dedame kepti į 180 laipsnių orkaitę. Kepame apie 20 min. kol paviršius gražiai parus.
Nepakatojamo skonio bandelės!!!!! Jas galite valgyti tiesiog vienas arba perpjauti per puse, pertepti sviestuku ar margarino ir įdėti gabaliuką dešrytės ar ko tik širdis geidžia. Mmmm... be galo skanu :)
Skanaus ir jums ;)
Taigi 10 tokių bandelių reikės:
250 gr. miltų;
125 ml. šilto vandens;
1,5 arb. šaukštelio sausų mielių;
6 skiltelių česnako;
50 gr. fermentinio sūrio (aš šį kartą naudojau Džiugą, jis tiko dar geriau nei paprastas fermentinis);
1 valgomojo šaukšto cukraus;
1 nubraukto arbatinio šaukštelio druskos;
1 valgomojo šaukšto aliejaus;
kiaušinio ir sezamo sėklų bandelių viršuj
Iš pradžių pilame į dubenį sausas mieles ir cukrų, visa tai užpilame šiltu vandeniu ir paliekame 10 min. kad mielės suputotų. Išspaudžiame į mieles česnaką. Tuomet miltus sumaišome su nubrauktu arbatiniu šaukšteliu druskos ir persijojame į mieles. Tešlą paminkome apie 10 min., tuomet supilame 1 valgomąjį šaukštą aliejaus ir dar kartą gerai išminkome. Tešlą paliekame pakilti šiltai apie valandą pakilti (aš kadangi labai norėjau bandelių ir tingėjau tiek laukti tai tešlą kildinau šiltoje orkaitėje praviromis durelėmis).
Į dvigubai pakilusią tešlą suberiame smulkiai sutarkuotą sūrį ir dar kartą išminkome. Tešlą padaliname į 10 gabalėlių ir iš kiekvieno iš jų išvoliojame volelį kurį susukame į mazgelį. Dedame dar kur nors šiltai 40 min. pakilti (aš vėl gi kildinau vos šiltoje orkaitėje, nes jau seilės varvėjo kaip norėjosi bandelių :)).
Pakilusias bandeles ištepame išplaktu kiaušiniu, pabarstome sezamo sėklomis ir dedame kepti į 180 laipsnių orkaitę. Kepame apie 20 min. kol paviršius gražiai parus.
Nepakatojamo skonio bandelės!!!!! Jas galite valgyti tiesiog vienas arba perpjauti per puse, pertepti sviestuku ar margarino ir įdėti gabaliuką dešrytės ar ko tik širdis geidžia. Mmmm... be galo skanu :)
Skanaus ir jums ;)
2012 m. sausio 1 d., sekmadienis
Tortas Juodasis miškas
Visus visus su atėjusiais 2012 !! Didžiausios sėkmės, begalinės meilės, daug puikių draugų, saulėtų dienų ir puikių receptų :)
Kaip dovanėlę Naujųjų proga dovanoju visiems po gabalėlį dieviško torto "Juodasis miškas" :)
Nuostabaus skonio tortas kurį pagaminau naujametinei nakčiai, tiesa jis išėjo dičkis :) tačiau buvo suvalgytas labai greitai :) Visų valgytojų be galo išgirtas ir po pirmojo gabalėlio buvo prašoma antro :) Taigi šis torčiukas nuo dabar bus vienas iš mano favoritų :)
Beja tikiuosi atleisite ir suprasite už nelabai išvaizdžias nuotraukas, tačiau fotografavau Naujųjų metų šventimo metu ir tik atpjovus ir įdėjus gabalėlį į lėkštę jis iš karto buvo pradedamas valgyti :)
O jam pasigaminti reikės:
Vienam biskvitui (tortui reikia dviejų)
3 kiaušinių
150 g. cukraus
100 g. margarino
150 g. miltų
3 kupinų a. šaukštelių kakavos
1 a. šaukštelio kepimo miltelių (arba gesintos sodos)
Kremui
450 ml. grietinėlės
110 g. cukraus pudros
Įdarui
350 g. vyšnių(šaldytų ar iš kompoto), (kitą kartą naudočiau tikrai daugiau, nes kuo jų daugiau tuo skaniau)
Biskvitų sulaistymui
vyšnių likerio, sirupo ar brendžio (šį kartą naudojau brendį)
Šokoladiniam sluoksniui
200 g. juodojo šokolado
4 v. šaukštų grietinėlės
Biskvitui kiaušinius išplakite su cukrumi. Margariną ištirpinkite ir leiskite šiek tiek atvėsti, kai atvės supilkite į kiaušinių masę, sudėkite kakavą, miltus bei kepimo miltelius. Viską gerai permaišykite ir pilkite į kepimo formą.
Orkaitę įkaitinkite iki 180°C, dėkite kepti biskvitus apie 25 min. (beja aš kepiau 26 cm. skersmens apvalioje formoje) kepkite kol įsmeigtas pagaliukas liks sausas. Iškeptus biskvitus atvėsinkite. Atvėsusius biskvitus perpjaukite per puse, taip gausime 4 biskvitinius lakštus, kuriuos reikia sulaistyti.
Kremui išplakite šaltą grietinėlę (būtinai šaltą, nes kitaip ji arba nesusiplaks arba blogai išsiplaks) su cukraus pudra.
Kadangi namuose šaldytuvo kameroje aptikau vyšnių, tad šį kartą naudojau šaldytas. Jas iš vakaro ištraukiau iš šaldytuvo kameros, užpyliau stikline cukraus (kad nebūtų rūgščios) ir palikau per naktį. Ryte vyšnias nusausinau, o susidariusį sirupą nuo vyšnių sumaišiau su brendžiu ir sulaisčiau juo biskvitus. Galima vyšnias pamaišyti – šaldytas su konservuotom.
Šokoladą ištirpinkite kartu su grietinėle garų vonelėje ir palikite atvėsti.
Na o dabar belieka sutepti tortą :)Imkite pirmąjį sulaistytą biskvitą, tepkite puse išplaktos grietinėlės ir užbarstykite puse vyšnių, data dėkite antrą sulaistytą biskvitą ir ant jo užtepkite visą šokolado sluoksnį, ant jo trečiąjį sulaistytą biskvitą, likusią grietinėlę ir vyšnias ir uždenkite paskutiniu biskvitu. Štai torčiukas ir sulipdytas :)
Puoškite kaip norite, aš šį kartą aptepiau visą šokolado glajumi iš 400 g. juodojo šokolado ir 250 ml. grietinėlės ir apibarsčiau migdolo drožlėmis (tiesa tai dariau kitą dieną, po to kai tortukas šaldytuve pastovėjo apie 12 valandų).
Skanaus!!
Ps. gaila kad jo neliko naujųjų metų rytui, nes dabar rašydama receptuką apie jį tik ir svajoju :)
Kaip dovanėlę Naujųjų proga dovanoju visiems po gabalėlį dieviško torto "Juodasis miškas" :)
Nuostabaus skonio tortas kurį pagaminau naujametinei nakčiai, tiesa jis išėjo dičkis :) tačiau buvo suvalgytas labai greitai :) Visų valgytojų be galo išgirtas ir po pirmojo gabalėlio buvo prašoma antro :) Taigi šis torčiukas nuo dabar bus vienas iš mano favoritų :)
Beja tikiuosi atleisite ir suprasite už nelabai išvaizdžias nuotraukas, tačiau fotografavau Naujųjų metų šventimo metu ir tik atpjovus ir įdėjus gabalėlį į lėkštę jis iš karto buvo pradedamas valgyti :)
O jam pasigaminti reikės:
Vienam biskvitui (tortui reikia dviejų)
3 kiaušinių
150 g. cukraus
100 g. margarino
150 g. miltų
3 kupinų a. šaukštelių kakavos
1 a. šaukštelio kepimo miltelių (arba gesintos sodos)
Kremui
450 ml. grietinėlės
110 g. cukraus pudros
Įdarui
350 g. vyšnių(šaldytų ar iš kompoto), (kitą kartą naudočiau tikrai daugiau, nes kuo jų daugiau tuo skaniau)
Biskvitų sulaistymui
vyšnių likerio, sirupo ar brendžio (šį kartą naudojau brendį)
Šokoladiniam sluoksniui
200 g. juodojo šokolado
4 v. šaukštų grietinėlės
Biskvitui kiaušinius išplakite su cukrumi. Margariną ištirpinkite ir leiskite šiek tiek atvėsti, kai atvės supilkite į kiaušinių masę, sudėkite kakavą, miltus bei kepimo miltelius. Viską gerai permaišykite ir pilkite į kepimo formą.
Orkaitę įkaitinkite iki 180°C, dėkite kepti biskvitus apie 25 min. (beja aš kepiau 26 cm. skersmens apvalioje formoje) kepkite kol įsmeigtas pagaliukas liks sausas. Iškeptus biskvitus atvėsinkite. Atvėsusius biskvitus perpjaukite per puse, taip gausime 4 biskvitinius lakštus, kuriuos reikia sulaistyti.
Kremui išplakite šaltą grietinėlę (būtinai šaltą, nes kitaip ji arba nesusiplaks arba blogai išsiplaks) su cukraus pudra.
Kadangi namuose šaldytuvo kameroje aptikau vyšnių, tad šį kartą naudojau šaldytas. Jas iš vakaro ištraukiau iš šaldytuvo kameros, užpyliau stikline cukraus (kad nebūtų rūgščios) ir palikau per naktį. Ryte vyšnias nusausinau, o susidariusį sirupą nuo vyšnių sumaišiau su brendžiu ir sulaisčiau juo biskvitus. Galima vyšnias pamaišyti – šaldytas su konservuotom.
Šokoladą ištirpinkite kartu su grietinėle garų vonelėje ir palikite atvėsti.
Na o dabar belieka sutepti tortą :)Imkite pirmąjį sulaistytą biskvitą, tepkite puse išplaktos grietinėlės ir užbarstykite puse vyšnių, data dėkite antrą sulaistytą biskvitą ir ant jo užtepkite visą šokolado sluoksnį, ant jo trečiąjį sulaistytą biskvitą, likusią grietinėlę ir vyšnias ir uždenkite paskutiniu biskvitu. Štai torčiukas ir sulipdytas :)
Puoškite kaip norite, aš šį kartą aptepiau visą šokolado glajumi iš 400 g. juodojo šokolado ir 250 ml. grietinėlės ir apibarsčiau migdolo drožlėmis (tiesa tai dariau kitą dieną, po to kai tortukas šaldytuve pastovėjo apie 12 valandų).
Skanaus!!
Ps. gaila kad jo neliko naujųjų metų rytui, nes dabar rašydama receptuką apie jį tik ir svajoju :)
2011 m. gruodžio 31 d., šeštadienis
Kalėdinis džiovintų vaisių pyragas
Žinau kad jau praėjo Kalėdos ir jau naujųjų metų išvakarės, tačiau tik dabar prisiruošiau įkelti receptuką :) Na nieko, jis pravers kitais metais :)
Na o štai ir jis, ilgai lauktas (net du mėnesius) ir nepaprastai skanus Kalėdinis džiovintų vaisių ir riešutų pyragas :)
Na o jo gamybai reikės:
225 g sviesto;
200 g rudojo cukraus;
5 maži kiaušiniai (arba 4 dideli);
2 stiklinės miltų;
1/2 a. š. kepimo miltelių;
1 a. š. cinamono (nebūtinai);
1 citrinos nutarkuota žievelė ir sultys;
1 apelsino nutarkuota žievelė ir sultys;
apie 1.2 kg įvairių džiovintų vaisių ir uogų (dėjau razinas (šviesias ir tamsias), slyvas, abrikosus, vyšnias, datules); puikiai tiktų ir kiti džiovinti vaisiai;
apie 300 g riešutų (dėjau migdolus);
brendžio.
Taigi iš pradžių pasmulkti džiovintus vaisius ir migdolus (ne tik nelabai smulkiai, turėtų būti stambesni) ir užpilti apie 150 ml brendžio ir palikti sandariam inde per naktį.
Kambario temperatūros sviestą išsukti su cukrumi. Po vieną mušti kiaušinius ir vis sukti sukti ar plakti su mikseriu. Supilti citrinos ir apelsino sultis, nutarkuotas žieveles. Suberti kartu sumaišytus miltus, kepimo miltelius ir cinamoną. Viską gerai išmaišyti. Berti smulkintus brendyje išmirkusius vaisius ir riešutus (jei liko brendžio kartu supilti ir jį) bei vėl gerai išmaišyti.
Orkaitę įkaitinti iki 140-160° C temperatūros. Kepimo skardą (naudojau apvalią 26 cm skersmens) iškloti kepimo popieriumi ir supilti tešlą, kepti apie 1,5 val. (man to visiškai pakako). Jei viršus smarkiai ruduoja, nuleisti pyragą kiek žemiau ir pridengti folija.
Iškepus leisti visiškai ataušti (man aušo per visą naktį ir dar kitą dieną, tada sandariai suvynioti į foliją, dėti į maišelį ir 2 mėnesius (mažiausiai 2 savaites) brandinti tolimame, niekam nepasiekiamame, neužmatomame kampe (tikrai nereikia kišti į šaldytuvą.
Man vis knietėdavo tuos du mėnesius pasižiūrėti kaip ten tas išsvajotasis pyragas todėl vis įkišdavau nosį :)
Tiesa tie du mėnesiai slinko labai ilgai ir vis užmačius suvyniotą pyragą vis norėdavosi paragauti, tačiau išlaukiau ir rezultatas turiu pasakyti tiesiog nuostabus!!!!! Tikrai verta laukti šio pyrago taip ilgai. Kitais metais jis vėl būtinai bus kepamas mano namuose ir saugiai lauks Kalėdų ryto :)
Na o štai ir jis, ilgai lauktas (net du mėnesius) ir nepaprastai skanus Kalėdinis džiovintų vaisių ir riešutų pyragas :)
Na o jo gamybai reikės:
225 g sviesto;
200 g rudojo cukraus;
5 maži kiaušiniai (arba 4 dideli);
2 stiklinės miltų;
1/2 a. š. kepimo miltelių;
1 a. š. cinamono (nebūtinai);
1 citrinos nutarkuota žievelė ir sultys;
1 apelsino nutarkuota žievelė ir sultys;
apie 1.2 kg įvairių džiovintų vaisių ir uogų (dėjau razinas (šviesias ir tamsias), slyvas, abrikosus, vyšnias, datules); puikiai tiktų ir kiti džiovinti vaisiai;
apie 300 g riešutų (dėjau migdolus);
brendžio.
Taigi iš pradžių pasmulkti džiovintus vaisius ir migdolus (ne tik nelabai smulkiai, turėtų būti stambesni) ir užpilti apie 150 ml brendžio ir palikti sandariam inde per naktį.
Kambario temperatūros sviestą išsukti su cukrumi. Po vieną mušti kiaušinius ir vis sukti sukti ar plakti su mikseriu. Supilti citrinos ir apelsino sultis, nutarkuotas žieveles. Suberti kartu sumaišytus miltus, kepimo miltelius ir cinamoną. Viską gerai išmaišyti. Berti smulkintus brendyje išmirkusius vaisius ir riešutus (jei liko brendžio kartu supilti ir jį) bei vėl gerai išmaišyti.
Orkaitę įkaitinti iki 140-160° C temperatūros. Kepimo skardą (naudojau apvalią 26 cm skersmens) iškloti kepimo popieriumi ir supilti tešlą, kepti apie 1,5 val. (man to visiškai pakako). Jei viršus smarkiai ruduoja, nuleisti pyragą kiek žemiau ir pridengti folija.
Iškepus leisti visiškai ataušti (man aušo per visą naktį ir dar kitą dieną, tada sandariai suvynioti į foliją, dėti į maišelį ir 2 mėnesius (mažiausiai 2 savaites) brandinti tolimame, niekam nepasiekiamame, neužmatomame kampe (tikrai nereikia kišti į šaldytuvą.
Man vis knietėdavo tuos du mėnesius pasižiūrėti kaip ten tas išsvajotasis pyragas todėl vis įkišdavau nosį :)
Tiesa tie du mėnesiai slinko labai ilgai ir vis užmačius suvyniotą pyragą vis norėdavosi paragauti, tačiau išlaukiau ir rezultatas turiu pasakyti tiesiog nuostabus!!!!! Tikrai verta laukti šio pyrago taip ilgai. Kitais metais jis vėl būtinai bus kepamas mano namuose ir saugiai lauks Kalėdų ryto :)
2011 m. gruodžio 21 d., trečiadienis
Kalėdiniai meduoliai
Na štai atėjo eilė ir Kalėdinių meduolių kepimui :)
Šiems meduoliams prireiks:
2 st. miltų (1 stiklinė - 250 ml)
2/3 st. medaus
2/3 st. cukraus
2 kiaušiniai
1 nubrauktas arb. šaukštelis sodos
1 citrinos nutarkuota žievelė
1 šaukštas prieskonių meduoliams (naudojau Kotanyi)
Miltų pabarstymui
Glajui:
1 kiaušinio baltymas
~120-150 g miltelinio cukraus
truputis citrinos sulčių
pabarstukų (aguonos,kakava ir visokie kitokie)
Cukrų ir medų ištirpinti aukštame puode, įberti sodą ir pamaišyti. Masė padidės kelis kartus. Nukaisti nuo ugnies, porą minučių praaušinti ir įmušti po vieną kiaušinius, visą laiką intensyviai maišant.
Medaus masę sumaišyti su miltais, prieskoniais ir citrinos žievele.
Tešlą laikyti šaldytuve vieną parą (bet laisvai galima ir ilgiau)
Įkaitinti orkaitę iki 180°C.
Plonai iškočioti, išspausti ir kepti maždaug 8-10 minučių
Sausainius aušinti ant grotelių. Ataušusius dekoruoti glajumi.
Na man aišku kaip pirmą kartą dekoruojant išėjo nelabai kaip, bet ir sakyčiau ne per blogiausiai :) Svarbiausiai kad išėjo labai skanūs ir traškūs meduoliai :)
Šaltinis: http://zaidziamevirtuve.blogspot.com/2011/11/kalediniai-meduoliai-2011.html
Šiems meduoliams prireiks:
2 st. miltų (1 stiklinė - 250 ml)
2/3 st. medaus
2/3 st. cukraus
2 kiaušiniai
1 nubrauktas arb. šaukštelis sodos
1 citrinos nutarkuota žievelė
1 šaukštas prieskonių meduoliams (naudojau Kotanyi)
Miltų pabarstymui
Glajui:
1 kiaušinio baltymas
~120-150 g miltelinio cukraus
truputis citrinos sulčių
pabarstukų (aguonos,kakava ir visokie kitokie)
Cukrų ir medų ištirpinti aukštame puode, įberti sodą ir pamaišyti. Masė padidės kelis kartus. Nukaisti nuo ugnies, porą minučių praaušinti ir įmušti po vieną kiaušinius, visą laiką intensyviai maišant.
Medaus masę sumaišyti su miltais, prieskoniais ir citrinos žievele.
Tešlą laikyti šaldytuve vieną parą (bet laisvai galima ir ilgiau)
Įkaitinti orkaitę iki 180°C.
Plonai iškočioti, išspausti ir kepti maždaug 8-10 minučių
Sausainius aušinti ant grotelių. Ataušusius dekoruoti glajumi.
Na man aišku kaip pirmą kartą dekoruojant išėjo nelabai kaip, bet ir sakyčiau ne per blogiausiai :) Svarbiausiai kad išėjo labai skanūs ir traškūs meduoliai :)
Šaltinis: http://zaidziamevirtuve.blogspot.com/2011/11/kalediniai-meduoliai-2011.html
2011 m. gruodžio 18 d., sekmadienis
Imbieriniai sausainiai
Na štai pagaliau ir išmušė imbierinių sausainių kepimo akimirka :) Gal porą savaičių vis galvojau pagal kokį receptą juos kepti, taigi šie modifikuoti gal pagal kokius keturis skirtingus receptus ir tikrai išėjo fantastiški. O koks kvapas namuose buvo juos kepant :) tiesa ir dabar stovi ant stalo ir vilioja kvapais :) reiks dėti kur giliau, kad liktų dovanėlėms. Tikrai rekomenduoju ir jum juos išsikepti. Na o jiems prireiks:
125 g sviesto
3 šaukštai grietinėlės
3 kupini valgomieji šaukštai medaus
150 g rudojo cukraus
1,5 šaukšteli0 cinamono
1 šaukštelis imbiero malto
1 šaukštelis kardamono
1 šaukštelis muskato
375 g miltų
1 šaukštelio kepimo miltelių
Sviestą, cukrų, grietinėlę, medų ir visus prieskonius sudėkite į puodą ir ant mažos ugnies kaitinkite, kol ištirps. Ištirpinę nuimkite nuo ugnies.
Miltus sumaišykite su kepimo milteliais.
Miltus pilkite į skystą masę ir viską išmaišykite, kol pasidarys minkšta, minkoma tešla. Ją trumpai pakočiokite. Tešla bus minkšta, lipnoka ir šilta, ją suvoliojame į vieną gumulą, vyniojam į celofaną ir dedam į šaldytuvą. Aš laikiau per naktį o ryte prieš kočiojant palaikiau apie porą valandų kambario temperatūroje kad būtų lengviau kočioti.
Tešlą kočiokite kuo ploniau, kadangi imbieriniai sausainiukai skaniausi kuo plonesni, ir spauskite norimas formeles.
Beja kai jau pradėsite kočioti tešlą, įjunkite orkaitę iki 180 C ir kepkite 10 - 12 minučių, tik ne ilgiau nes kitaip jie sudegs, taigi stebėkite :)
Mmmmm...nepakartojamai skanūs ir kvapnūs sausainiai!!!! Gaila, kad Kalėdos būna tik kartą per metus :) Bet manau aš juos kepsiu ne tik kalėdoms, nes tas priekonių skonis ir aromatas toks fantastiškas....
Užsisakykite:
Pranešimai (Atom)